Κυριακή 27 Μαΐου 2018

Οι Barcelona Gipsy Balkan Orchestra (BGKO) στην Αθήνα!


24 Μαΐου 2018


Πάνε περίπου δύο χρόνια απ’ όταν έπεσα τυχαία σε ένα βιντεάκι στο Youtube με ένα τραγούδι των Barcelona Gipsy Balkan Orchestra (http://bgko.org/?lang=en).  


Μου άρεσε πολύ, κόλλησα, άρχισα να το ψάχνω, έμαθα για τους Barcelona Gipsy Balkan Orchestra και για την πρώτη τους μορφή και όνομα Barcelona Gipsy Klezmer Orchestra, που ξεκίνησε στη Βαρκελώνη το 2012, ενώ το 2015 μετεξελίχθηκε σε αυτό που είναι σήμερα.

Πρόκειται για μια πολυεθνική μπάντα που παίζει μουσική των Εβραίων, των Ρομά αλλά και παραδοσιακές μουσικές από διάφορες γωνιές του πλανήτη, με έμφαση στην Ανατολική Ευρώπη και κυρίως τα Βαλκάνια.

Φυσικά όλα αυτά «κοιταγμένα» με τη δική τους ματιά και το ανάλογο αποτέλεσμα. 

Σήμερα τα μέλη της είναι:

ο Mattia Schirosa (ακορντεόν), από την Ιταλία,

η Sandra Sangiao (φωνή), από την Ισπανία,  
ο Ivan Kovacevic (κόντρα μπάσσο), από τη Σερβία,
ο Στέλιος Τόγιας (κρουστά
και τζουρά), από την Ελλάδα
ο Julien Chanal (κιθάρα), από τη Γαλλία,
ο Oleksandr Sora (βιολί), από την Ουκρανία και  
ο Daniel Carbonell (κλαρινέτο), από την Ισπανία.

 

Από όταν τους «γνώρισα», δεν έπαυα να μιλώ γι αυτούς, όποτε μου δινόταν η ευκαιρία. Πίστευα και πιστεύω πως αξίζει να γίνουν όσο γίνεται πιο γνωστοί.

Κάποια στιγμή αποφάσισα να το προχωρήσω και έφτιαξα μια σελίδα στο FaceBook, τη «Φίλοι των Barcelona Gipsy Balkan Orchestra στην Ελλάδα» (https://www.facebook.com/BGKOfansinGreece/) και ήρθα σε επαφή με τον Στέλιο Τόγια. 


Παρακολουθούσα το πρόγραμμα των συναυλιών τους, μήπως και τύχει να τους δω κάπου. Δυστυχώς δεν τύχαινε. Τον Μάρτη του 2017 ήμουνα στην Ισπανία και έφυγα από τη Βαρκελώνη την ημέρα που είχανε εκεί συναυλία. Δυστυχώς τα αεροπορικά εισιτήρια είχαν βγει περίπου 10 μήνες πριν, πράγμα που έκανε τα δύο γεγονότα να είναι σχεδόν αδύνατο να πέσουν μαζί.

Περίμενα λοιπόν μήπως και εμφανιστούν στην Ελλάδα. Μέχρι που ο Στέλιος με ενημέρωσε πως κλείσανε για Θεσσαλονίκη στις 25 Μαΐου του 2018. 

-Αθήνα; Τίποτα; 

-Κάτι κουβεντιάζεται αλλά ακόμα τίποτα σίγουρο. 

-Κράτα με ενήμερο.



Τελικά πριν 2-3 μήνες με ενημέρωσε: 

-Θα παίξουμε στην Αθήνα, στο Passport-Κεραμεικός, στις 24 Μαΐου.

Επιτέλους. Σαν βγήκαν τα εισιτήρια πήρα και περίμενα νάρθει η μέρα της συναυλίας. Και ήρθε!

 

Πέμπτη βράδυ και το Passport σιγά-σιγά γεμίζει.

Ποτέ δεν περίμενα πως η αγαπημένη μου μπάντα θα είχε τόσους φίλους στην Ελλάδα και η ατμόσφαιρα γύρω μου, μ’ αρέσει πολύ.



Λίγο μετά τις 10 οι μουσικοί βγαίνουν στη σκηνή



και για περίπου δύο ώρες κάνουν το κοινό να παραληρεί. Δυστυχώς ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα με τον εξαερισμό και τον κλιματισμό κάνει τα πράγματα μέσα στην αίθουσα πολύ δύσκολα.

Μετά το τέλος της συναυλίας, στην είσοδο του χώρου, οι μουσικοί πουλάνε τα δύο τελευταία τους CD και τα λένε με τους θαυμαστές τους.

Έτσι γνώρισα και συνομίλησα για λίγο με τον Julien,

τον Mattia, τον Oleksandr

και φυσικά τον Στέλιο. Ο παππούς του Στέλιου ήταν Καρυστινός. Έτσι στη συνάντησή μας του έφερα για δώρο ένα μπουκάλι κρασί από την Κάρυστο.



Έτσι τελείωσε μια μαγική βραδιά και φύγαμε με γεμάτο το μυαλό και την ψυχή μουσικές του κόσμου, παιγμένες με μοναδικό τρόπο από την αγαπημένη μας μπάντα. 


Ας ελπίσουμε να την δούμε και πάλι σύντομα, στην Ελλάδα ή κάπου στην Ευρώπη. Να είστε πάντα καλά αγαπημένοι ΦΙΛΟΙ και να προσφέρετε στον κόσμο αυτό που τόσο καλά ξέρετε να δίνετε! Καλό δρόμο και καλή επιτυχία στο υπόλοιπο της περιοδείας σας! ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!!



Οι φωτογραφίες μετά τη συναυλία της Μαριάννας








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...