Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2017

Η Κυρά-Σαρακοστή!



Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2017


Όπως είναι γνωστό η Σαρακοστή αρχίζει την Καθαρά Δευτέρα και τελειώνει το Πάσχα. Διαρκεί δηλαδή επτά ολόκληρες εβδομάδες.
Ένα παλιό, πανελλήνιο έθιμο, που πια έχει εξαφανιστεί ήταν «Η Κυρά-Σαρακοστή». Πρόκειται για ένα αυτοσχέδιο ημερολόγιο για να βοηθά τους ανθρώπους να θυμούνται τις εβδομάδες μέχρι το Πάσχα.
Ήταν μια γυναίκα με μακριά και φαρδιά φούστα και ποδιά, πολλές φορές με μαντήλι (τσεμπέρι) με σταυρό κάτω από το πηγούνι αλλά πολλές φορές και στην κορυφή του κεφαλιού, σταυρωμένα χέρια (περίοδος προσευχής), κλειστά μάτια, χωρίς μύτη και στόμα (παρατεταμένη νηστεία) και εφτά πόδια, όσα και οι εβδομάδες της. Τη ζωγραφίζανε σε χαρτόνι ή την πλάθανε με ζυμάρι από αλεύρι, νερό και αλάτι. Κάθε εβδομάδα κόβανε κι ένα πόδι και το τελευταίο το Μεγάλο Σάββατο. Σε κάποια μέρη του τόπου μας το τελευταίο αυτό πόδι το βάζανε στο Λαμπρόψωμο ή Λαμπροκουλούρα και όποιος το έβρισκε ήταν τυχερός. 

Κάποια από  αυτά τα ήξερα από παλιά αλλά ήταν θαμμένα στη μνήμη μου, αν και τώρα τελευταία κάπου είχε γίνει μια κουβέντα στο ίντερνετ σχετικά. Σήμερα το πρωί πήγα σε κάποιο σούπερ μάρκετ της Καρύστου για σαρακοστιανά και είδα την «Κυρά-Σαρακοστή» να φιγουράρει και με τις δύο της μορφές πάνω στο ψυγείο.
Γυρνώντας το απόγευμα από την παραλία, όπου κάναμε κούλουμα οικογενειακώς, έψαξα και βρήκα κάποιες ακόμα πληροφορίες. 

Να ευχηθώ σε όλο τον κόσμο Καλή Σαρακοστή και σύντομα Καλή Ανάσταση, όπως την εννοεί ο καθένας!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...