Κυριακή 6 Αυγούστου 2017

Οι Gadjo Dilo στην Κάρυστο!

3 Αυγούστου 2017


Εδώ και τέσσερις μέρες το μελτέμι είναι στο φόρτε του και δεν αφήνει τίποτα όρθιο. Σήμερα μάλιστα είναι πιο δυνατό από ποτέ.


«GADJO DILO
3 Αυγούστου 2017, Δυτική παραλία Καρύστου-ώρα 22.00»,
έγραφε η αφίσα. Πως γίνεται να παίξουν; Μάλλον πάει για αναβολή. Φαίνεται όμως πως «άλλαι αι βουλαί του βοριά»! Μετά το μεσημέρι, ο δαιμονισμένος βοριάς, έκοψε απότομα και έγινε ένα ευχάριστό και δροσερό βοριαδάκι. Τι ωραία!
Σα βράδιασε πήραμε το δρόμο προς τη δυτική παραλία. Λίγο αργά, είναι η αλήθεια.
Η μπάντα είχε αρχίσει να παίζει εδώ και λίγη ώρα και ο κόσμος άκουγε και χόρευε.
Κάτσαμε, παραγγείλαμε κάτι να πιούμε και απολαύσαμε το υπέροχο συγκρότημα, σε σουίνγκ,
τσιγγάνικες αλλά και γνωστές ελληνικές μελωδίες και τραγούδια, παιγμένα με το δικό τους ιδιαίτερο τρόπο.
Όπως το πασίγνωστο λαϊκό, ρώσικο τραγούδι «Ochi Chernye (Μαύρα Μάτια)», που με όμορφο τρόπο γύρισε στο «Εσύ είσαι η αιτία που υποφέρω» του Μανώλη Χιώτη,
ή η υπέροχη διασκευή του «Ήρθα κι απόψε στα σκαλοπάτια σου» των Γ. Ζαμπέτα, Χ. Βασιλειάδη και Ν. Μουρκάκου και άλλα πολλά.
Περασμένα μεσάνυχτα τελείωσε η συναυλία. Άλλη μια ποιοτική καλοκαιρινή εκδήλωση, στα πλαίσια των φετινών εκδηλώσεων.


Λίγες πληροφορίες για το συγκρότημα από https://el.wikipedia.org/wiki/Gadjo_Dilo_(%CF%83%CF%85%CE%B3%CE%BA%CF%81%CF%8C%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%B1)

Οι Gadjo Dilo είναι ελληνικό μουσικό συγκρότημα που παίζει gypsy τζαζ/ gypsy σουίνγκ, που δημιουργήθηκε το 2009 σαν τζαζ τρίο.
Η ονομασία του συγκροτήματος είναι επηρεασμένη από την ομώνυμη κινηματογραφική ταινία του 1997 και σημαίνει «ο τρελός μπαλαμός». Στην αρχή το συγκρότημα έπαιζε διασκευές ορχηστρικών κομματιών του δεξιοτέχνη κιθαρίστα Τζάνγκο Ράινχαρντ, καθώς και άλλων συνθετών της swing μουσικής, από τις δεκαετίες του ’30 και του ’40.
Αργότερα, μέσα από πειραματισμούς κι εξερεύνηση, οδηγήθηκε «στην διαπίστωση της ομοιότητας της αισθητικής αλλά και της θεματολογίας του παλιού ελληνικού τραγουδιού με τα τραγούδια και τους ρυθμούς του swing και της gypsy jazz. Αυτή η διαπίστωση ήταν και η αφορμή για την απόπειρα, ή καλύτερα τις απόπειρες, πειραματισμού παντρέματος των δύο αυτών στιλ μουσικής.»
Στη δισκογραφία τους και στις ζωντανές εμφανίσεις σε μουσικές σκηνές αλλά και φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έχουν εντάξει τη διασκευή πολλών ρεμπέτικων, λαϊκών και ελαφρολαϊκών τραγουδιών, όπως του Τσιτσάνη, του Χιώτη κ.ά. «Έχουμε διασκευάσει και λαϊκά αλλά και ελαφρολαϊκά τραγούδια στο δίσκο μας. Αυτό που κάνουν οι μουσικοί της jazz είναι να παίρνουν μια γνωστή μελωδία, να την εναρμονίζουν διαφορετικά από το πρωτότυπο, να της αλλάζουν το ρυθμό, και να αυτοσχεδιάζουν πάνω στην φόρμα της μελωδίας. Αυτό κάνουμε και εμείς, μόνο που αντί για τα αμερικανικά στάνταρντς το κάνουμε με ελληνικές μελωδίες. Μας αρέσει και ο Τσιτσάνης και πολλοί άλλοι. Κάνουμε διασκευές μόνο σε μελωδίες που πιστεύουμε ότι μπορούν να αποδοθούν και με τον τρόπο μας· δεν γίνονται όλα swing».
Μέλη της μπάντας είναι οι:
1.  Κώστας Μητρόπουλος, κιθάρα
2.   Σωτήρης Πομόνης, κιθάρα
3.   Γιώργος Ρούλος, κοντραμπάσο
4.   Σέργιος Χρυσοβιτσάνος, βιολί
5.   Γιώργος Τσιατσούλης, ακορντεόν
6.   Ηλιάνα Τσαπατσάρη, τραγούδι





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...