Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

Μια «Πυραμίδα» κοντά στο Άργος!



11 Νοεμβρίου 2015


Πολύ κοντά στο Άργος, δίπλα στο πολύ τουριστικό Κεφαλάρι (σχεδόν τελείως ξερό σήμερα) είναι το χωριό Ελληνικό. 


 
Στην άκρη του πάνω σε μικρό λοφίσκο,
με άπλετη θέα στον κάμπο και τη θάλασσα, πάνω στον αρχαίο δρόμο, που ένωνε το Άργος με την Τεγέα, βρίσκονται τα ερείπια ενός πολύ περίεργου κατασκευάσματος.

Το κτίσμα έχει τους εξωτερικούς τοίχους επικλινείς, με μορφή πυραμίδας, που σώζονται σε ύψος πάνω από 3 μ.
Προς τη μεριά του κάμπου, υπάρχει είσοδος,
ακολουθεί ένας στενός διάδρομος, που οδηγεί μέσω μιας μικρής πύλης


στο ορθογώνιο εσωτερικό «δωμάτιο», διαστάσεων 7Χ7μ. περίπου.

Ειδικοί και μη, ερίζουν για την ηλικία και τη χρήση του. Η χρονολόγηση κυμαίνεται από το 2720 π.Χ (Ακαδημία Αθηνών με μετρήσεις από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και το Εργαστήριο Αρχαιομετρίας του "ΕΚΕΦΕ-Δημόκριτος) ως τα τέλη του 4ου π.Χ. αι. (Ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού http://odysseus.culture.gr/h/2/gh251.jsp?obj_id=1805).
Όσον αφορά τη χρήση του, η ποικιλία των απόψεων είναι ακόμα μεγαλύτερη: Τάφος ή κενοτάφιο, οχυρό, φρυκτωρία, αστρονομικό παρατηρητήριο, ναός ή κτίσμα «με κάποιον λειτουργικό ρόλο στην φύλαξη των σπόρων για την επόμενη χρονιά από το τότε Ιερατείο»
Υπάρχουν και εξωφρενικές, εθνικιστικές απόψεις κάποιων, που θεωρούν πως αυτό το «πυραμιδοειδές» κτίσμα (μαζί και λίγα ακόμα παρόμοια) αποτελεί απόδειξη πως «οι Έλληνες δίδαξαν την κατασκευή των πυραμίδων στους Αιγύπτιους» και ακόμα πιο εξωφρενικό «στους ιθαγενείς πολιτισμούς της Αμερικής» (!!!!!!!!!!).
Ανεξάρτητα από τη χρήση ή την ηλικία του, στέκει εκεί, προσβάσιμο σε κάθε έναν, που θέλει να δει ένα ακόμα, ιδιόμορφο, δημιούργημα των αρχαίων προγόνων μας.




2 σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...