Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Καρυστινό….φοντύ!



20 Φεβρουαρίου 2015



Με τον όρο φοντύ (ή φοντί, γαλλ. fondue) αναφέρεται μια πλειάδα συνταγών της γαλλικής κουζίνας, οι οποίες, όπως το προσδιορίζει και η λέξη (fondue=λιωμένο), αφορούν λιωμένα μίγματα.


Παρασκευή βράδυ πριν από την Τυρινή, την τελευταία απόκρια, στην Κάρυστο, η Anita και ο Werner, οι Ελβετοί φίλοι μας, μας έχουν καλέσει στο σπίτι τους για φοντύ, τη σπεσιαλιτέ αυτή της πατρίδας τους. Μόνο που εδώ τα υλικά είναι όλα σχεδόν ελληνικά σε μια συνταγή ελβετική. Θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει κανείς σαν ελληνοελβετικό φοντύ (!!!).
Η συνταγή που φτιάξανε ήταν η παρακάτω:
-          400 ml λευκό, Καρυστινό κρασί
-          500 gr κασέρι τριμμένο
-          500 gr γραβιέρα τριμμένη
-          Ένα σφηνάκι τσίπουρο (στη συγκεκριμένη συνταγή χρησιμοποίησαν ένα ελβετικό από αχλάδι)
-          Λίγο πιπέρι
Τα υλικά μπήκαν όλα μαζί στην ειδική πήλινη κατσαρόλα-σκεύος του φοντύ
και με συνεχές ανακάτεμα


ήρθαν κι έλιωσαν.
Εν τω μεταξύ το τραπέζι ήταν στρωμένο.
Τα ειδικά πιρουνάκια με τη μακριά λαβή για τις μπουκιές ψωμιού που βουτάνε στο λιωμένο τυρί, οι κούπες για το τσάι και τα ποτήρια του κρασιού. Στο κέντρο του τραπεζιού η ηλεκτρική βάση του σκεύους που θα κρατά το τυρί λιωμένο και ζεστό.
Το φοντύ ετοιμάστηκε και τοποθετήθηκε πάνω σ’ αυτό και εμείς κάτσαμε για να το απολαύσουμε. Σε ένα μεγάλο, βαθύ μπολ, είχαν κόψει μικρά κομματάκια ψωμί.
Η Anita έκανε μια μικρή επίδειξη για την «ιεροτελεστία» του φοντύ και αρχίσαμε.
Σύμφωνα με την παράδοσή τους, αν η μπουκιά κάποιου έπεφτε μέσα στο τυρί, αυτός έπρεπε να κεράσει την ομήγυρη ένα μπουκάλι κρασί. Αν την εφαρμόζαμε, δεν θα έφταναν τα κρασιά μιας κάβας, μιας και απ’ όλους έπεσε η μπουκιά πολλές φορές (!!).
Τα ελληνικά τυριά έδωσαν ένα πιο πικάντικο τόνο σε σχέση με τα ελβετικά που είχαμε δοκιμάσει ενάμιση χρόνο πριν στην Ελβετία. Συνοδέψαμε με το Καρυστινό, λευκό κρασί, δύο ειδών τσάι και κουβεντούλα διανθισμένη με αστεία και γέλιο. Μόνο ο Γιώργος ταλαιπωρήθηκε από κάτι σαν αλλεργία που μάλλον είχε να κάνει με το αλκοόλ στο φοντύ. Με λίγα λόγια περάσαμε θαυμάσια (ο Γιώργος όχι και τόσο) με τους φίλους μας που είχαμε να τους δούμε από τον περασμένο Οκτώβριο. Η παρέα τους είναι πάντα πολύ ευχάριστη! Πάντα τέτοια!!




1 σχόλιο:

  1. Θαυμάσιες φωτογραφίες, υπέροχη παρέα και εξαιρετικές νοστιμιές!!!
    Πάντα να περνάτε έτσι όμορφα!!!
    Πολλούς χαιρετισμούς

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...