Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Κτηνωδία και αξιοπρέπεια!

Δύο μνημεία στα κεντρικά και ανατολικά της Εύβοιας.

21 Απριλίου 2013 


Την Κυριακή που μας πέρασε, γυρνώντας από μια εκδρομή στην Κύμη, είδα σε δύο σημεία δύο μνημεία. Αφορούσαν γεγονότα από την κατοχή. Και για τα δύο γεγονότα δεν ήξερα απολύτως τίποτα. Έβγαλα τις φωτογραφίες μου (που σημειωτέον δεν είναι καλές για δύο λόγους. Ήταν απόγευμα και είχα τον ήλιο κόντρα και οι φιγούρες είναι μεταλλικές και γυάλιζαν πάρα πολύ. Λίγη επεξεργασία τις έφερε σε «υποφερτή» κατάσταση), και στο σπίτι έψαξα στον «ιστό» για πληροφορίες. Οι αναφορές είναι σχετικά λίγες και τις παραθέτω για μεγαλύτερη πληροφόρηση.

 

Κοντά στα χωριά Ταξιάρχες (Κακολύρι) και Κονίστρες, στη θέση που είναι ο Ι.Ν. Αγ. Συμεών στις 24 Μαΐου του 1944 οι Γερμανοί κατακτητές εκτέλεσαν τους 30 άντρες του χωριού Κακολύρι σαν αντίποινα για το σκοτωμό του γερμανού φρουρού μιας γέφυρας που προσπάθησαν να ανατινάξουν οι αντάρτες.
Στο μνημείο η αναπαράσταση της εκτέλεσης χωρίζεναι σε 3 τμήματα.
 Από τα δεξιά ο γερμανός που διαβάζει την ημερήσια διαταγή,
 οι εκτελεστές
και τα θύματα.
Κοντά στο Αυλωνάρι, στη θέση Λαμπούσα, λίγους μήνες μετά τη σφαγή στο Κακολύρι, στις 3 Σεπτεμβρίου του ίδιου χρόνου, έγινε μια σκληρή μάχη ανάμεσα στους Γερμανούς και στο 3ο Τάγμα του 7ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ. Οι Γερμανοί έπαθαν πανωλεθρία

ενώ οι αντάρτες έχασαν μόνο ένα παλικάρι, τον Βασίλη Μήτρου από την Κύμη, γνωστό σαν «καπετάν Γύφτο» (Κάπου βρήκα πως πιθανά σκοτώθηκαν ένα δύο ΕΛΑΣίτες ακόμα).
Σε μία από τις πηγές βρήκα πως ο Βασίλης Μήτρου ήταν τσιγγάνος (έτσι δικαιολογείται και το προσωνύμιο «Καπετάν Γύφτος»). Οι συμβολή των τσιγγάνων στην Αντίσταση είναι ελάχιστα γνωστή και ίσως θα έπρεπε να υπάρξει παραπέρα έρευνα, αλλά μάλλον και αυτό επαφίεται στη «φιλοτιμία των Ελλήνων (τσιγγάνων)» όπως όλα πλέον.






Έλληνες τσιγγάνοι στην Εθν. Αντίσταση:

 
Περισσότερες φωτογραφίες: https://picasaweb.google.com/106934190911586551442/CentralEvia2142013

 

4 σχόλια:

  1. ΄Ομορφη ανάρτηση σε άγνωστο θέμα!

    Και εξαιρετικά σημαντικό το σχόλιό σου ...

    "Η συμβολή των τσιγγάνων στην Αντίσταση είναι ελάχιστα γνωστή και ίσως θα έπρεπε να υπάρξει παραπέρα έρευνα, αλλά μάλλον και αυτό επαφίεται στη «φιλοτιμία των Ελλήνων (τσιγγάνων)» όπως όλα πλέον."

    Και με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνη.

    Καλά σου βράδια
    Ε.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρόκειται βλέπεις για μειονότητα. Για τους παρακατιανούς θα μιλάμε τώρα; Δυστυχώς αυτός είναι ο τόπος μας. Εκεί που σε λιγώνει με τα όμορφά της εκεί και σε πληγώνει πολύ βαθιά.
      Νάσαι καλά!

      Διαγραφή
  2. Μπράβο φίλε μου υπέροχη η αναρτησή σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...