Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Θράκη η Τριεθνής! 1. Πριν μπούμε στη Θράκη.


19-20 Ιουλίου  2012

 Τι τόπος και τούτος! Ο Διομήδης, ο τρανός ο βασιλιάς, εκτρέφει ανθρωποφάγα άλογα! Ο Ορφέας, μέγας μουσικός αυτός, κατεβαίνει στον Άδη να φέρει την καλή του την Ευρυδίκη πίσω! Ο Δημόκριτος, ο μεγάλος Φιλόσοφος, βλέπει μικροσκοπικά σωματίδια στην ύλη, πολλούς αιώνες πριν μπορέσουν να τα δουν οι σύγχρονοι επιστήμονες! Και είναι και άλλοι βασιλιάδες και άρχοντες, που ζωγραφίζουν υπέροχα τους τάφους στους οποίους θα ταφούν και στα χρόνια των Ρωμαίων, οι αριστοκράτες της περιοχής θάβονται μαζί με τις άμαξες και τα άλογά τους!!
Αυτά και άλλα πολλά παράξενα και θαυμαστά γίνονταν για αιώνες σε εκείνο τον τόπο που είναι γνωστός σαν Θράκη! Και που να ξέρανε εκείνοι οι μακρινοί Θράκες πως θα έρχονταν μια μέρα να χωριστεί ο τόπος τους σε Βόρεια, Ανατολική και Δυτική Θράκη, για να ταιριάξει κάθε ένα από τα κομμάτια αυτά στα νέα σύνορα που θα χάραζαν τα συμφέροντα μικρών και μεγάλων δυνάμεων στις τελευταίες δεκαετίες του 19ου και τις πρώτες του 20ου αι. Το αποτέλεσμα ήταν η Βόρεια να ενταχθεί στη Βουλγαρία, η Ανατολική στην Τουρκία και η Δυτική στην Ελλάδα. Ο χωρισμός όμως και το ανακάτεμα λαών, θρησκειών, πολιτισμών, γλωσσών, σκιάζει ακόμα τα βλέμματα και τον τόπο και η πίκρα αλλά και η καχυποψία ξεχειλίζουν.
Σε αυτή τη Θράκη κατευθυνθήκαμε το καλοκαίρι αυτό. Στη Θράκη την τριεθνή! Να πάρουμε μια μυρωδιά, να κοινωνήσουμε λίγο από εκείνο τον παράξενο, και εν πολλοίς άγνωστο, πολιτισμό! Φαίνεται όμως πως ο τόπος αυτός θέλησε να μας δυσκολέψει σε αυτή την προσέγγιση, ίσως για να γίνει πιο ουσιαστική. Μας φιλοδώρησε λοιπόν, με αφόρητη ζέστη όλες τις μέρες του ταξιδιού μας, πράγμα που μας δυσκόλεψε πολύ και ήταν στιγμές που αισθανθήκαμε «διαλυμένοι». Για να βγει ακόμα μια φορά αληθινό το «τα καλά κόποις κτώνται»!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...