Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Πάτρα, μια «αρχαιολογική» βόλτα!!


25 Μαρτίου 2011

Το τριήμερο που μας πέρασε βρεθήκαμε στην Πάτρα, ανάμεσα σε φίλους καλούς. Βόλτες και συναντήσεις στην όμορφη και αγαπημένη πόλη των νιάτων μας.
Εθνική Γιορτή της 25ης Μαρτίου και πάμε βόλτα "αρχαιολογική".
Πρώτη στάση το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο. Εντυπωσιακό κτίριο αντιπροσωπευτικό της νέας αρχιτεκτονικής του 21ου αιώνα. Ο υπέροχος θόλος ντυμένος με τιτάνιο σαν να αναδύεται μέσα από το νερό και δίπλα η κατασκευή από ξύλο ανάμεσα στο θόλο και την είσοδο. Από εκεί και οι μοναδικές φωτογραφίες, μιας και στο εσωτερικό απαγορεύονται. Το στήσιμο του Μουσείου δεν έχει τελειώσει ακόμα. Σήμερα λειτουργούν δύο από τις τρεις αίθουσες. Η πρώτη είναι η αίθουσα του Ιδιωτικού Βίου. Αντικείμενα από τη Μυκηναϊκή εποχή μέχρι και τη Ρωμαϊκή. Βέβαια τα πιο εντυπωσιακά ήταν τα ψηφιδωτά δάπεδα από τις οικίες της Ελληνιστικής και της Ρωμαϊκής εποχής. Υπάρχουν οικίες με ένα ή περισσότερα δωμάτια , με λινούς (Πατητήρια), λουτρά κλπ. Μερικά εντυπωσιακά και πολύ μεγάλα ψηφιδωτά δάπεδα είναι στημένα όρθια(!!!) με ένα πολύ ενδιαφέρον αντισεισμικό σύστημα. Σπουδαία έκθεση. Η δεύτερη έκθεση αφορά τον θάνατο και τα ταφικά έθιμα. Μέσα από ευρήματα από διάφορες νεκροπόλεις και θέσεις ταφής. Διάφοροι τύποι τάφων αναπαρίστανται και δίνουν μια αρκετά εμπεριστατωμένη εικόνα των ταφικών εθίμων στην Αχαΐα αλλοτινών εποχών. Πολύ ενδιαφέροντα εκθέματα είναι τα 4 κρανία με τα στεφάνια, εκθέματα που έβλεπα για πρώτη φορά.
Η τρίτη αίθουσα με τα εκθέματα του Δημόσιου Βίου δεν είναι έτοιμη και κανείς από τους υπαλλήλους δε γνώριζε πότε θα είναι.
Μετά το Μουσείο πήγαμε να δούμε την αρχαία Ρωμαϊκή Γέφυρα. Πρόκειται για την καλύτερα σωζόμενη αρχαία γέφυρα φτιαγμένη τον 2ο - 3ο αι. μ..Χ.. Δίτοξη και πολύ εντυπωσιακή σαν κατασκευή. Αν και ο χώρος ήταν κλειστός, η γέφυρα είναι καλά ορατή από τα κάγκελα. Πραγματικά πρόκειται για σπουδαίο αρχαίο έργο.
Λίγο έξω από την πόλη, στην περιοχή της Βούντενης έχει ανασκαφεί ένα μεγάλο Μυκηναϊκό Νεκροταφείο. Αν κα έχει ετοιμαστεί εδώ και 1-2 χρόνια, δεν είναι επισκέψιμος. Κρίμα γιατί πρόκειται για κάτι μοναδικό. Πήγαμε μπας και μπορούμε να δούμε τίποτα και αφού χαθήκαμε μέχρι να το βρούμε φτάσαμε μπροστά σε κάγκελα από τα οποία δεν φαίνεται απολύτως τίποτα. Κρίμα. Εκεί τέλειωσε και η βόλτα μας.

Αρχαιολογικό Μουσείο: http://60dim-patras.ach.sch.gr/mouseiopatras.htm


Νεκροταφείο Βούντενης: http://arcadia.ceid.upatras.gr/pausanias/sight.php?id=42


Περισσότερες φωτογραφίες στο: https://picasaweb.google.com/dimoshellas2/Patras2532011#






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...