Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Στην Ψάθα για ψαράκι, στα Βίλια για καφέ!!

13 Μαρτίου 2010
-   Καλημέρα! Τι κάνετε;
-   Καλημέρα! Καλά!
-   Έχετε κανονίσει κάτι για σήμερα;
-   Όχι. Σκέφτεσαι κάτι;
-   Πάμε το μεσημέρι για ψάρι;
-   Πάμε! Έχεις κάτι στο μυαλό σου;
-   Όχι. Εσύ τι λες;
-   Προς Αλεποχώρι μεριά;
-   Αλεποχώρι, Ψάθα, Πόρτο Γερμενό. Καλή ιδέα! Που από όλα;
-   Ελάτε από εδώ και βλέπουμε.
-   Κατά τις 12.00-12.30 καλά είναι;
-   Εντάξει. Σας περιμένουμε.
-   Τα λέμε το μεσημέρι.

Γύρω στις 12.30 είμαστε κάτω από το σπίτι του Χρήστου και της Μίνας.
-   Άνοιξε να σου φέρω το τυρί που έφερα από την Κάρυστο.
-   Έλα, ανέβα.
Δίνω στη Μίνα το τυρί και κατεβαίνουμε. Παρκάρω και όλοι μαζί με το αυτοκίνητο του Χρήστου ξεκινάμε.
-   Που πάμε τελικά;
-   Πάμε για Ψάθα;
-   Έγινε.
Εθνική προς Πειραιά (Σάββατο και η κίνηση δεν είναι πολύ αυξημένη), Καβάλας και Εθνική προς Κόρινθο. Στρίβουμε δεξιά στην παλιά Εθνική προς Θήβα. Ο δρόμος στενός και η παραμικρή κίνηση φαίνεται. Ευτυχώς τα περισσότερα αυτοκίνητα και κυρίως τα φορτηγά σύντομα στρίβουν. Σε λίγο ο δρόμος αρχίζει και ανηφορίζει και το τοπίο πρασινίζει. Ο δρόμος έχει αρκετές στροφές,. είναι και αυτοί οι  παλαβοί που κάνουν «απίθανες» προσπεράσεις σε στροφές χωρίς ορατότητα (δικαιολογημένα τα πολλά εικονοστάσια) και θέλει προσοχή. Το πράσινο όμως έχει φουντώσει και σε αποζημιώνει. Είναι και η εποχή που ευνοεί εξορμήσεις σε αυτές τις περιοχές που τα καλοκαιρινά Σαββατοκύριακα γίνεται το αδιαχώρητο.


Λίγο μετά το χωριό Άγιος Παντελεήμονας και πριν το Παλαιοχώρι στρίβουμε αριστερά στον επαρχιακό δρόμο Παλαιοχωρίου - Αγ.Γεωργίου. Τώρα η κίνηση είναι ανύπαρκτη.
Όμορφες γαλήνιες κοιλάδες ανάμεσα στα βουνά Πατέρας και Κιθαιρώνας, ένα μοναστήρι στα αριστερά, στάνες και κοπάδια με γιδοπρόβατα σε όλη τη διαδρομή. Η περιοχή φαίνεται πως έχει καεί, και μάλιστα αρκετές φορές αλλά η φύση, σε πείσμα όλων των «καλοθελητών» κάνει το θαύμα της! Μικρά, ζωηρά πευκάκια έχουν φυτρώσει παντού. Να ελπίσουμε ότι θα μπορέσουν να μεγαλώσουν; Λίγο δύσκολο αλλά η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία. Μια γερή «φουρκέτα» και ανεβαίνουμε.
Φτάνουμε στο διάσελο στη θέση Κουτσίθη, όπου και βρίσκεται το εκκλησάκι της Γέννησης της Θεοτόκου. Όμορφο και γραφικό το εκκλησάκι, ότι πρέπει για μια μικρή στάση για να ξεμουδιάσουμε.
Μέσα λιτό και τρία κεράκια είναι αναμμένα  αλλά δεν υπάρχουν άλλα να ανάψουμε κι εμείς. Αρχίζουμε τώρα να κατηφορίζουμε. Πευκοδάσος πυκνό και ο δρόμος με πολλές στροφές. Φάνηκε και ο Κορινθιακός Κόλπος. Δεξιά μας οι νότιες πλαγιές του Κιθαιρώνα.
Σε μια στροφή φαίνεται ανάμεσα από τα πεύκα ο κόλπος και το χωριό του Πόρτο Γερμενού. Τι όμορφη εικόνα!! Φτάνουμε στη μεγάλη διασταύρωση. Δεξιά για Πόρτο Γερμενό αλλά εμείς πάμε αριστερά για Ψάθα.
Σε λίγο θα φανεί ο τεράστιος κόλπος με την βοτσαλωτή παραλία της Ψάθας και αριστερά στο βάθος το Αλεποχώρι. Οι στροφές γίνονται πιο συχνές και πιο κλειστές. Η βλάστηση αραιώνει κάπως και σε λίγο φτάνουμε στην παραλία. Στρίβουμε δεξιά και αποφασίζουμε να κάτσουμε σε μια από τις ψαροταβέρνες που βρίσκονται πάνω στο κύμα.
Η θάλασσα είναι λάδι, ο ουρανός γκρίζος από το πρωί και εμείς πολύ πεινασμένοι. Παραγγέλνουμε και εγώ βγαίνω για μερικές φωτογραφίες.
Ονειρεμένες εικόνες που δυστυχώς η μνήμη της ψηφιακής δεν μπορεί να συλλάβει.
Ευτυχώς τα μάτια βλέπουν καλά και η μνήμη (η ανθρώπινη αυτή τη φορά) γεμίζει με αυτές παίρνοντας δύναμη για να τα βγάλει πέρα με τη σκληρή καθημερινότητα της πόλης.
Το φαΐ πολύ καλό και το κρασί το ίδιο.
Μετά το φαΐ βγαίνουμε βγάζω ακόμα μερικές φωτογραφίες ένα παλιό σκουριασμένο μηχάνημα με δυο μυλόπετρες (μοιάζει με σπαστήρα χαλικιού), μπαίνουμε στο αυτοκίνητο και πίσω. Αυτή τη φορά όμως και αφού έχουμε ανέβει και περάσει τη διασταύρωση για Πόρτο Γερμενό, πάμε χωρίς να στρίψουμε για τα Βίλια.
Το κεφαλοχώρι του Κιθαιρώνα, γνωστό για το ωραίο του κλίμα, τα κρέατα και τα γλυκά του. Λίγο πριν την πλατεία κάτσαμε για καφέ.
Εγώ πάλι έξω για φωτογραφίες.
Είχε αρχίσει να σουρουπώνει όταν πληρώσαμε και ξεκινήσαμε για την επιστροφή. Είχε νυχτώσει όταν φτάσαμε στο σπίτι μας.
Όμορφα που πέρασε κι αυτό το Σάββατο. Άντε και στην επόμενη εξόρμηση!

Περισσότερες φωτογραφίες:https://picasaweb.google.com/112415038699798244710/PSATHAVILIA1332010

1η δημοσίευση: http://www.travelchat.gr/forum/index.php/topic,3180.0.html




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...